Målare

Idag har jag och mamma agerat målare på bred front. Det var blåsigt men det är ju kanon då det är fantastisk tork. Så nu har vi fått måla 55 st, men det är minst 2/3 kvar... Å ja, Jessika det är mörkgrått.



I morgon kommer Mia ut, då ska vi fortsätta måla.

Inatt har vi vaknat några gånger av plasten på övervåningen som låter som ett stridsplan ska flyga in i huset ungefär. Och blåsten har fortsatt idag med. Men vi har tur för vi har ett litet uppsamlingsheat nere i skogsdungen härintill. Så här ser det ut där just nu.



Kanonbra, man vet alltid vart man ska gå å leta om nåt försvunnit.

Och för Dennis och Davies som saknat bilder på Cindy, här kommer hennes lilla jakt på muslätet idag.

Men... härunder fanns det ju inget


och inte ovanpå heller?!


Och Jessika, som du ser har inte dina kartonger kommit längre, men de glider gärna ner på golvet hela tiden!

Puss och kram Liza


Godmorgon

Idag har elektrikern kommit och håller på att installera lite el i våra rum. Vi hade även lite nya idéer som vi fick delge honom, bl.a. ska vi ha spots i uterummet har vi kommit fram till. Blir väl en slant dyrare, men det kan det väl vara värt? Vi bygger ju ändå bara en gång i livet förhoppningsvis!

Jag och mamma ska ut och måla lock idag, så att vi kan sätta upp de för att få bort lite trall. Vi betalar ju för trallen per dag, så det hade vart skönt att iaf få bort några stycken.

Hör av oss i eftermiddag med (förhoppningsvis) lite målarbilder.

Kram Liza


Efter regn kommer sol.

Ännu en lördag har passerat och arbete har stått på schemat. Efter en grå och disig morgon med regnskurar, så sprack det till slut upp och blev sol vilket fick fart på oss arbetare! :)
De numera rutinbelagda sakerna som städning, målning och foderspikning är det som blivit utförda. Men idag har jag och Mattias och pappa fått klara oss helt själva, så arbetsfördelningen har sett lite annorlunda ut. Bl.a. har jag sågat och faktiskt spikat panel under två fönster helt själv. Mäkta stolt känner jag mig! :)
Men nu känns det inte så långt kvar. Vi har nämligen bara en gavel kvar som vi inte börjat på, och det är uterumsgaveln, och där är det inte så mycket foder som ska upp. Och allt som är uppe idag är faktiskt målat en gång.

Så här kommer lite bilder på oss in action.

Jag är riktigt koncentrerad vid sågen, det vittnar min halvöppna mun om... ;)


Pappa sätter upp foder ovanför det gamla huset, så nu är där så gott som färdigt. Vi återanvände plankor som vi tagit ner från baksidan. Och då är ju de redan målade, vilket är fantastiskt skönt.


Mattias målar i mörkret, men hela den här gaveln är målad en gång nu. Kanon ju!

Vi hade även lite hjälp av mina två brorsbarn idag, Emeline och Linnéa.

Linnéa bar en 2 meter lång planka uppför en stege själv till Roy.


Emeline såg allvarligt på saker och ting.


Ha det bra!
Kram Liza

Rörigt värre

Idag har det varit fullt av folk här återigen. Plåtslagaren var här tidigt i morse, elektrikern och rörmokaren kom runt lunch, och skorstensmästaren kom på eftermiddagen. Samtidigt var byggarna här och stökade.

Rör har dragits och väggar spikats, såsom plåtar och elledningar satts på plats.


Ett av hörnen i uterummet där en elledning ska gå ner.


Gipsen är uppe på några utav väggarna.


Och här har ni en bild på vår gigantiska skorsten, men den kommer att sänkas en bit. Den har provtryckts idag, och det var något hål längre ner i den än där det satts i rör, men det ska vara fixat nu, så nu är det bara att elda. =)


Vi har också gått lite i klinch (fantastiskt ord, det använder min chef ofta) med våra byggare idag om taket. Vi vill ha färdigmålade luckor i taket som man liksom klickar ihop, medans byggarna vill ha gipsskivor som sedan ska spacklas och målas. Visst det går snabbare att sätta upp men hur bra blir det är frågan?!

Här har ni en bild på de olika alternativen. Den som lutar mot väggen är det vi vill ha och byggarna vill ha sådana som sitter på väggen. Vad tycker ni vi ska ha?


Det var allt för idag!
Sov så gott!
Kram Liza

Och så till sist en bild på våran fantastiskt fina ytterdörr. Det fattas bara handtag och lås...

Tidningshuset

Idag (läs igår) har vårat hus blivit isolerat, skithäftigt var det. Vi hade hit Sjömarkens isolering som sprutisolerade hela väggarna med rivet tidningspapper (passande nog, Mattias hoppas naturligtvis att det är gamla Kuriren som ligger inne i väggarna). Så man kan säga att vi har gått från att ha haft ett plasthus till ett tidningshus! 
Först muffade de in med en stor slang, sen tog de ett rör å tryckte in längst upp där det inte riktigt lagt sig.






Före sprutning...


...och efter sprutning


Det flög vidare väldigt lätt. Här fick han täppa för lite för att få upp det rätta trycket i det "hålet" han höll på med.


Byggarna drevade runt fönstren och byggde tillfälliga ytterdörrar. Så snart är det riktigt varmt och skönt inne.


Och sen var det ju Våffeldagen så jag fick så snällt gå in och steka våfflor till alla gubbarna!


Nu ska jag sova efter en låååång arbetsdag! Sov gott!

Kram Liza

Rikskändisar!

Då var det dags för nästa reportage! Tro nu inte att vi är unika på något sätt för att vi bygger hus, eller att vi är såna linslusar att vi alltid vill vara med i tidningar... Nej, detta reportage hade vi faktiskt ingen påverkan på själva till att det blev av. En gammal skolkompis till Liza och mig från Kaggeholm mailade helt enkelt då hon hört talas om att vi byggde hus och frågade om vi ville ställa upp på en intervju till tidningen Världen Idags Bygga & Bo-tema. Visst sa vi, och igår kom resultatet. Gissa om vi blev förvånade när vi till och med fanns med på förstasidan! Liza blev däremot lite sur att inte hon också fick vara med på förstasidan ;)

Så nu är vi väl någon form av rikskändisar. En gammal bekant till mamma ringde henne från Örebro igår och sa att hon läst om oss. Så nån har läst artikeln i alla fall... Nedan ser ni förstasidan. Jag ska se om vi längre fram kanske kan publicera hela artikeln också... Snabbt summerat kan man säga att den handlade om att man ska våga bygga i kristider.

Vecka 16 kommer nästa reportage, då blir det uppföljning i Alingsås Kuriren från i våras om hur bygget fortskrider. Men den artikeln har jag ju lite större del i... ;)





Idag har alla fönstren kommit upp i det nya huset, plåtslagaren har varit här och satt skorstenen (som blev något för lång mot vad vi tänkt oss, ska klaga på detta), och imorgon kommer Sjömarkens isolering och sprutisolerar hela huset! Så mer bilder utlovas redan imorgon...


/ Mattias

Fönster på glid

Efter en spännande vecka på Villa Backlund kulminerade allt igår med en stor målardag. Med eminent hjälp av Mia och David fick vi målat hela baksidan plus halva gaveln på ena sidan samtidigt som Roy spikade upp mer foder på väggarna. Riktigt spännande att se en hel vägg målad i rätt färg, och det verkar bli riktigt bra!

Dagens mest spännande uppdrag var annars att lyfta upp åtta fönster, inklusive vårt största på 2,1x2,1, till balkongen. Fönstren är för tunga för att bäras upp till andravåningen där samtliga ska placeras... Men med hjälp av Roys Åkerman-grävare så lyckades vi till slut få upp alla fönster i helt skick...pust! Så nu är alla fönster på plats, även om inte riktigt alla är uppsatta ännu.

Idag har vi även passat på att mäta ut våra rum, för att kunna beställa rätt mängd av golv och kakel. Vi har även konstaterat att vi nog får flytta den ena väggen vid toaletten uppe en liten aning, på bekostnad av det lilla sovrummet däruppe. Men vi tror inte att sovrummet ska bli för litet trots denna lilla ändring (det handlar om cirka 60 centimeter bara).

Stort tack till Mia och David för utmärkt målarhjälp igår!
Nu ser vi fram emot en ny, spännande byggvecka på Villa Backlund!

Mia...


...och David visade sig vara riktiga hejare på att måla!


Och till slut var hela baksidan målad en första gång.


Roys Åkerman-grävare fick vi använda för att lyfta upp fönster till balkongen...


...och det var riktigt nervöst ett tag då glas för 30 000 svajade runt tre meter uppe i luften...


...men efter några försök blev det en lyckad landning på balkongen! Nu får byggarna sätta upp dessa fönster i veckan...




Det var allt för nu!

/ Mattias

Väggarna reser sig

Byggarna har nu fått upp alla fönster, förutom några som ska sitta i gamla delen och några som ännu inte har levererats. Men det ser lovande ut! Största problemet blir dock att få upp det stora 2,10x2,10-fönstret på övervåningen...

Innerväggarna har nu också börjat sättas upp, så nu ser man hur stora sovrummet och kontoret nere samt tvättstugan kommer att bli. Spännande!

Tvättstugan börjar ta form!


Såhär ser sovrummet därnere ut just nu.


Kontoret.


Fönstren i uterummet är nu uppsatta!


En liten smal öppning har gjorts in till det 12 meter långa loftet.



Det var allt för nu!

/ Mattias

Berättelsen om fönstren

Hälften av fönstren är nu på plats, och det är så roligt att bara kunna kika ut genom en glasruta. Jag kan inte beskriva med ord hur jag känner mig (det fina vädret påverkar mig nog också, inte bara fönstren) men riktigt, riktigt roligt är det.

Så därför tänkte jag redovisa för er hur det går till att sätta in ett fönster.

Här mäts det ut med klossar så att fönstret kommer på rätt höjd.


Och sen är det bara att bära upp fönstren...


...kånka å bära


vinkla upp det för att få in det i hålet


Jocke slår det på plats...


medans Patric får springa ut och kila fast det utifrån.


Sedan är det bara att skruva dit det, och justera det sista så är det på plats, och det är dags för drevning.


Finnatorp fick köra ut några fönster och dörrar idag.


Och till sist kommer en tjuvkik på våra ytterdörrar.


Soliga glada kramar
Liza

Fönster på plats

Som jag har tjatat! Fönstren har legat hemma i två veckor, (å det var panik att få hit de) men inte förrns idag har de börjat! Å som jag har längtat, nu känns det ju äntligen som ett riktigt hus. Tre fönster, eller ja, två helglasade altandörrar och ett fönster lyckades de få på plats idag! :D Å jag kan inte vara lyckligare! Bara att få öppna en dörr å gå ut genom den, stänga den halvöppen och känna att den står still där, det som alltid fascinerat mig hemma hos mamma och pappa. Å nu har jag egna sådana dörrar, det är jättehäftigt! Jag vet inte riktigt vad det är med mig och fönster, men jag ÄLSKAR fönster! Jaja, nog tjatat, här kommer bilderna ni längtat efter!

Altandörren ut till balkongen på övervåningen.


Här sätter Patrik in två stycken i uterummet.



Ha en underbar kväll!
Kram Liza

Plasthus

Mm, så ser det ut som hos oss just nu! Att vi bygger ett plasthus. Hela insidan är glesad och plastad, och härnäst väntar isolering och elektriker ;) Nu händer det grejer, och det är så roligt! Det syns verkligen att byggarna har jobbat när man kommer hem! Denna och nästa vecka är även våran praktikant ute, å det är alltid bra med lite extrahjälp.



Här är det glesat i taket.


Och så här ser ena kortsidan ut sedan i lördags!


Kommer nog ett till inlägg senare!
Kram Liza

Plankor, plankor, plankor

För andra lördagen i rad fortsatte vi igår med att spika upp foder runt huset,och precis som förra lördagen var Gabriel ute och gjorde en utmärkt insats. På grund av allt droppande från taket, så kunde vi inte göra klart baksidan utan fick koncentrera oss på ena kortsidan. Vi hade ett tag även en förhoppning om att kunna börja måla igår, men vädret ställde till det även för detta.


En solig fredagmorgon på Villa Backlund.


Så här ser baksidan ut numer.


Den ena kortsidan av huset fick sina första foderplankor i lördags.


Byggarna har tillbringat de senaste dagarna med att glesa och plasta på övervåningen. Nu är det bara nedervåningen kvar, sedan är det dags att isolera.


En liten färgglad besökare på Villa Backlund.




/ Mattias

'Be careful out there'

Detta uttryck brukar vi skämtsamt säga på jobbet efter att vi skiljs åt på våra fredagsmöten, när alla springer ut åt olika håll. Men uttrycket borde kunna användas efter kvällens bravader här hemma.

Vi har ju varit utan TV ett tag, men igår fick vi upp parabolen igen. Dock måste den ställas in i rätt riktning, något som vi inte lyckats med ännu. Så vid 20:30 pallrade jag mig upp via stegen upp på byggställningen ca 3 meter upp för att vrida antennhuvudet. Men det var ett problem till. Jag nådde inte ändå. Så jag behövde dra upp stegen, och luta den mot väggen så jag kom ca 2 meter ytterligare högre upp. Så jag ringde upp Liza som var inne (så att vi kunde hålla pejl på om det blev någon mottagning) och klättrade upp.
 Mitt när jag stod som bäst och vred på antennen, så fick stegen för sig att halka iväg... Jag hann inte tänka så mycket, mer innan jag flög iväg och landade med en duns ute på kanten av byggställningen och lyckades precis undvika att falla hela vägen ner till marken... Stegen och andra grejer som låg uppe på byggställningen föll dock hela vägen ner, men jag hade tur som precis undvek samma öde! Jag klarade mig utan skråmor, men landade tydligen på min högra arm som värker lite lagom just nu. Liza kom utspringandes och undrade vad det var för dunsar och skrik som lät ;)
Nästa gång jag ska vrida antennen ska jag inte ta den långa stegen....

Ikväll har vi för övrigt varit och sett ut kakel, så nu är det så gott som bestämt. Dessutom har vi pusslat ihop listan över vitvaror så att vi kan lägga en order på det också. Skönt!

Nu ska jag sova, för om några timmar ska vi upp å snickra igen...


Sov gott!

/ Mattias

Fullproppat

Så, då var byggarna igång igen efter ett par dagars äventyr på annat håll. Idag har de spikat upp plast och luftspalter bland annat, och snart ska fönstren börja sättas upp. Parallellt jobbar Roy stenhårt på kvällarna med att spika upp foder, och han har kommit en bra bit redan. Men det är inte direkt ett 9-17 jobb som Roy har just nu!

När Roy släckte lamporna för dagen ute vid bygget, så gick halva strömmen inne i det gamla huset. Så jag bytte propp, vilket väl hjälpte i fem minuter innan den gick igen. Jag vet inte hur många proppar vi bytt de senaste två veckorna! Ingenting med den gamla strömmen verkar fungera längre. Och den fasta telefonen fungerar inte, och vi har ingen tv...gissa om vi längtar tills allt det här är klart!

Den här veckan ska vi försöka få iväg vår golvorder också. Här nedan kan du se ett par av de golv vi ska ha, det tredje har vi redan visat. Sedan är det bara uterummet kvar, där vi fortfarande inte bestämt oss vad vi ska ha. Den här veckans ska vi försöka hinna ner till Göteborg för att bestämma vilket kakel vi ska ha i badrum, hall och tvättstuga.


Tarkett Viva valnöt 8,5 mm blir det i kontoret och de små sovrummen.


Tarkett persisk valnöt blir det som golv i vårt sovrum. Tror det ska bli snyggt till den valnötssäng som vi planerar köpa!



/ Mattias

Folkstorm



Japp, som ni ser så har det varit full fart hos Villa Backlund idag. Som mest var vi 10 pers samtidigt, totalt 15 personer under dagen. Folktätt!

Det  har hänt en hel del idag som förändrat utseendet på villan radikalt. Dels har vi haft två takläggare ute som lagt taket. Jans kompis Per och en kollega till honom. Vi har valt papp som takbeklädnad, en Pansargrå sådan. Ser riktigt snyggt ut!

Här hjälper Jan till att lyfta upp all takpapp.


Och på andra sidan fick vi ta hjälp av Åkermannen.


Takläggarna började med att rulla ut alla längder...


...sen brände de fast kanterna och plattade till dem.




Vi har även börjat spika panel på bakre långsidan. Till det hade vi Oves kompis Gabriel till hjälp, Ove var även här en bra stund, och så Roy då. Spikningen inleddes med lite planering och diskussioner om hur det hela skulle gå tillväga. Väggen ska nämligen ha en "midja" eftersom vi inte kan ha hellånga bräder från grund till tak. Så det krävdes verkligen lite tankeverksamhet för att få till det hela. Men det var ovärderligt att ha Gabriel till hjälp som arbetat som snickare, och har koll på det hela.

Ove poserar framför kameran, medan Gabriel funderar. Per står en våning upp och lägger tak.


Gabriel i mätartagen.


Veteranlastbilen kom till användning även idag!


Fullastad med foderbrädor.


Hela den övre väggen hann vi faktiskt klart. Här är en bild under processen på de redan grundmålade planken. Färgen kommer sedan vara mörkgrå som idag!


Fika och kaffe bjöds det på hela dagen. Vid elva fick vi semla hos Jan, vid två hade mamma lagat mat, och även en eftermiddagskopp hanns med.

Efter maten gjordes det även ett röj inomhus av Städgumman Lena, vilket VERKLIGEN behövdes som synes.


Vi vill tacka alla som varit här och jobbat idag på ett eller annat sätt, för ovärderlig hjälp! Gabriel, Per och kompanjon, Ove, Jan, Roy, Lena, Alice och Thyra.


/ Liza och Mattias

Buggtajm

Japp, så är det! Fredag eftermiddag för byggarna och Black-Ingvars spelar "inatt, inatt är det du är det jag" på radion. Jocke ville svänga sina lurviga på övervåningen men tji fick han, jag kan ju inte bugga!

I alla fall så blir massa smådetaljer gjorda idag. Skittråkigt tycker jag som ville sätta in fönster, och det hade jag fått också, men själv och det kunde jag ju inte. 

Jocke förstärker bjälklaget.


Hålet till taket är igenspikat


Sen har vi gjort en liten förändring. Vi tyckte att huset blev lite för litet, så vi valde att spika igen hålet där vi skulle ha öppet från första våningen och ända upp till tak, så det har Patrik fixat helt utan motstånd.



Nej, jag skojade ju bara. Det är ett tillfälligt bjälklager som lagts för att det gigantiska fönstret ska kunna sättas på plats sen.

Patrik spikade även upp lite takventiler.


Snart ska vi ut och mäta rumskvadraten för att kunna beställa golv till hela huset. Äntligen!

Allt för nu!
Kram Liza

Golvprov

Har äntligen fått ett golvprov på det golv som vi ska ha i stort sett överallt i huset, och då ville jag givetvis dela med mig av det till er! Så varsågoda:

Tarketts vitlaserade ask


Kram Liza

Fönster, fönster, fönster

Så kom dom då....fönstren! 26 var beställda från Elitfönster, men bara 20 kom vid denna leverans. Tydligen är resterande fönster restade, bland annat det största på 2x2 meter. Så vi får vänta 2-3 veckor till på dom verkar det som. Men byggarna har lite att börja med nu i alla fall!

Att frakta 20 fönster är inte helt lätt, men Roys gamla veteranlastbil från 1957 kom väl till pass. Så i 40 knyck pressade vi på den dryga milen till Finnatorps såg för lastning. Hans och Claes lastade med hjälp av en truck, och var nöjda då detta tydligen var deras största fönsterorder hittills!

Väl hemma igen lyckades vi lasta av hela försändningen med hjälp av grävmaskin, men då var det alldeles för mörkt för att ta bilder.

Roys fina Volvo-lastbil från 1957 kom väl till pass!


Claes från Finnatorps såg rattar trucken under överseende av Roy.


Några av de 20 levererade fönstren.


Fler fönster lastas på.



Sov gott därute!

/ Mattias

Just nu händer allt... men ändå ingenting

Vi går på halvfart härute på Villa Backlund. Patrik är hemma och är dålig, praktikanten Christian sitter på skolbänken igen och Jocke var hemma igår, men går på halvfart idag. Ändå är vi i ett skede där det händer mycket. Material kom ut här i måndags, Stefans inredningssnickeri som ska göra trappan var ute och mätte idag, fönstren kommer idag eller i morgon, och fodret till utsidan kommer på fredag och ska spikas upp på lördag. Så just nu sker det mycket, och uppe på detta är jag och Mattias väldigt slitna och trötta.
Nästa vecka blir det också halvfart då Jocke och Patrik måste åka iväg några dagar, och sedan kommer eventuellt bara en tillbaka nån vecka. Men men, vi har väntat tre år på det här huset, så vi får väl vänta några veckor längre, det spelar väl egentligen ingen roll.

Idag spikar iaf Jocke en liten ramp på vinden där isoleringsgubben kan krypa och spruta lite extraisolering på taket.

Tolv meter vindsförvaring får vi här där julsaker, vinterkläder m.m. kommer få plats.

Väggmaterial kom ut i måndags.


Allt gott!
Kram Liza

RSS 2.0