Dekorkakel

Var bara tvungen att lägga in en snabblogg när dekorkaklet äntligen kommit på plats! Ursnyggt blir det eller vad tycker ni?



Och här ser ni hur de sitter i sammanhang till ingången!


Nu ska jag ut och spackla!
Ha en skön och solig torsdag!
Kram Liza

Slut på beslut

I början när bygget inleddes hade vi en lång, lång lista på grejer vi behövde välja. Badrumsmöbler, vitvaror, kök, golv, innertak, yttertak, göra si eller så... Men så plötsligt är nästan alla beslut tagna! Vitvarorna har kommit och väntar på oss nere i Göteborg, köket är beställt och kommer den 29:e maj, kaklet har bestämts och har börjat sättas upp, badrumsgrejerna är beställda och kommer nästa vecka, golvet är beställt och väntar på att hämtas... Och så vidare.
Det enda som just nu är kvar att bestämma är väl egentligen räcket för trappan/öppna ytan samt balkongen. Vi har ett par uppslag även där, så hoppas det löser sig snart också! Ett bygge går verkligen snabbt....

En leverans gipsskivor har kommit idag, så byggarna kan fortsätta sätta upp de sista imorgon och nästa vecka. Just nu är dock en av byggarna sjuka, och den andre var bara här och vände imorse. De hade nämligen inget att göra så länge inte gipsskivorna kommit och rörmokaren varit här. Men nu är båda grejerna fixade!

Affes kakel har idag börjat att kakla på riktigt, och det ser ut att bli riktigt snyggt! Nu är det bara torsdag kvar, sedan väntar två nya arbetsdagar för oss härhemma i helgen.

En liten tjuvtitt på klinkern som ska vara på badrumsgolvet uppe!


Såhär långt har kaklarn kommit med väggarna i badrummet hittills!


Jocke har nu satt upp alla gipsskivor i uterummet, så nu fattas bara taket...


Liza och Roy har börjat att spackla, och är nästan helt klar med stora och det lilla sovrummet däruppe!




Sov gott!

/ Mattias

Kackel

Och inte bara kackel utan idag var även dagen då de började att spackla inför att sätta kakel! Jihoo! Men inte nog med att de satte upp orange gips utvändigt, trots att de visste att vi skulle ha samma färg som innan ;) så ska ni få se vad det blir för färg i badrummet...

Voilá!


Vackert värre va?
När kaklaren Tomas var klar blev det såhär.




Ser ni någon skillnad? Ja, lite mörkare ja, alldeles riktigt. Nä, skämt åsido, nu är alltså väggarna primade, och om jag förstod rätt så börjar de sätta kaklet i morgon.

Dock fick vi lite "skäll" idag för vi har valt 30*60 plattor på golvet, alltså väldigt stora, vilket inte var någon höjdare på just golv då de inte är så böjbara, och när det då är lite fall på golvet, vilket det alltid måste vara så blir det lite svårt att sätta så stora plattor. Fast jag är lite glad att de redan är köpta och betalda, för jag ville verkligen inte ha fyrkantiga plattor på golvet.


I helgen har pappa huserat fritt här hemma, och då har han trot eller ej, fått upp panel och vattbrädor över fönstren runt hela uterummet.



Bra jobbat för att vara alldeles själv tycker jag!

Ha det bra nu!
Kram Liza


Leveranser...

Idag var så dagen då alla våra nya badrumsgrejer skulle komma (handfat, handdukstork, dusch, etc). Så igår röjde vi ur garaget lite, för att få plats för alla grejer. På förmiddagen idag kom DHL ut med transporten bestående av...ett badkar. Exakt varför bara badkaret kom vet jag inte, men det verkar som att resten av grejerna kommer i slutet av nästa vecka. Och det spelar väl egentligen ingen roll, eftersom det ska kaklas först. 

En hel del har hunnit hända idag! Se nedan.

Våtrumsgipsen har nu satts upp på väggarna....


...och i taket har elektrikern förberett för tio spottar.


Sovrummet har som första rum försetts med innertak idag. Snyggt! Och vilken takhöjd...


Även övriga övervåningen börjar så sakteliga kläs in i gipsskivor.


Såhär ser åkern ut efter all grävning...


Vårt nyanlända badkar från Hafa!


Någon som kan gissa vad som gömmer sig härunder?! Den som gissar rätt vinner...tja, en kopp kaffe och en guidad rundtur i huset eller nått ;) Så gissa på!



Godnatt!

/ Mattias

Jordvärme vs bergvärme

God morgon!
Nu har vi kommit in i en period där allt händer på en och samma gång. Elektrikern drar sina sista kablar, byggarna sätter gips för fulla muggar, och pappa och brorsan Ove har fått tagit ledigt från sina jobb för att gräva igen efter massakern i åkern.

Vi har ju gjort en massa olika val på vägen, bl.a. vad vi vill ha för värmekälla. Och det var inte lätt ska ni veta. Vi stämde möte med en energirådgivare här i kommunen som vi diskuterade olika förslag med, och det enda vi egentligen visste bestämt var att vi ville ha ett lättvindigt system där vi slapp göra något själva, där försvann alternativet ved. Sedan ville vi också ha ett system där det inte blev några mer löpande utgifter, där rök pellets. Solenergi diskuterades lite snabbt, men fy vad fult det är med de där cellerna på taket. Så då var det bara berg vs jordvärme kvar. Här visste vi inte ens när vi skickade in bygglovet vad vi skulle välja. Bergvärme är ju kanonbra, men borrningen är det som kostar, och på jordvärmen är det grävningen som kostar. Då vi kunde gräva själva (eller ja, pappa och Ove då) plus att vi då har en stor åker nedanför huset så föll till slut valet på just jordvärme. Ett lite billigare alternativ generellt även om du måste betala för grävningen själv, men för oss handlade det nog om 50 000 skillnad i slutändan. Vilket är myyyycket pengar.

Så här kommer då lite bilder från morgonen.

Roy täcker över slangen och isolerar lite på de ställen där slangen ligger högre än 1 meter, vilket är djupet man ska ner på vid jordvärmerörsläggning.


Ove fyller sedan igen och plattar till.


Var bara tvungen att slänga in två små bilder på våran oas som vi gjorde iordning igår.



Ha en underbar måndag, och glöm inte. Ny vecka nya möjligheter, man vet aldrig vad som händer, man kan vara miljonär när veckan är slut.
Kram Liza

Full fart framåt!

Pust... Jag har precis kommit in igen, efter att ha dammsugit hela övervåningen på huset med en grovdammsugare. Det är skit överallt... Men jag ska inte klaga, Liza tog sig an samma uppgift häromdagen.

Ove har nu i två dagar grävt jordvärmerören åt oss, så nu ser hela åkern ut som massakrerad av en mullvad! ;) Imorgon ska vi roa oss med att isolera rören lite grann.
Snickarna har avslutat veckan med att smälla upp väggen till "stora" sovrummet, så nu känns övervåningen plötsligt helt annorlunda! De har även börjat sätta upp väggarna vid toaletten. Men det är fortfarande väldigt svårt att tänka sig hur de ska hinna innan kaklaren kommer till veckan?!

Lite bilder från de senaste två dagarna!

Ove gräver på för fullt för att kunna få ner våra jordvärmerör.


"Mullvadsåkern" neranför huset. I rännorna ska 450 meter jordvärmerör slingras ner...


Vyn när man går upp för trappan numera, sedan byggarna fått upp väggen mot sovrummet.


Detta ska bli vårt sovrum är det tänkt... om några veckor sover vi här i en ny stor dubbelsäng istället för i en på tok för liten vattensäng!


Väggen mellan badrummet och det lilla sovrummet uppe. Här ska det kaklas till veckan...det syns väl?! ;)


Allrumsdelen på övervåningen just nu!



Ha en trevlig fredagkväll!!

/ Mattias

Här gick det undan!

När jag ringde Liza från jobbet idag, konstaterade hon att byggarna hade slut på jobb och att rörläggaren som de är beroende av för att kunna fortsätta kunde komma ut tidigast på fredag. Så gissa om jag blev förvånad när ALLA golvvärmerör var färdiglagda på övervåningen?! Tydligen kom rörläggaren ut redan idag, vilket naturligtvis Liza visste men hon retades med mig... ;)
Så nu ska det bara smällas upp lite väggar, sättas upp en trappa, sättas golv och tak...sedan ska (tro't eller ej) faktiskt den nya delen vara så gott som färdig!! Kakel ska också läggas i badrummet, hall och tvättstuga, vilket troligen sker i nästa vecka.

Elektrikern har också varit ute idag och dragit en massa el på övervåningen, så nu är eldragningen snart klar. Och plåtslagaren har varit ute och satt upp plåt och stuprör. Imorgon kommer Ove och gräver ner våra 450 meter jordvärmekablar! Nu händer det saker...

Inflyttningsdatumet då? Tja...vi hoppas på att kunna flytta över till nya delen om bara några veckor! Spännande...

I Alingsås Kuriren finns idag en liten uppföljning från förra reportaget om husbygget. Klicka här för att läsa, bläddra till sidan 26.

En av arbetarna vi är mest nöjda med under bygget är Joakim Stenberg. Han jobbar på otroligt bra och är flexibel. Såhär fint har han lagt golvvärmerören idag på övervåningen.


Elektrikern har nu dragit nästan all el på övervåningen.


450 meter jordvärmekablar ska grävas ut...


...och maskinerna står redo att börja!



/ Mattias

En 'jobbig' påsk

Påsk brukar vanligtvis betyda ledighet, men inte om man bygger hus...!! Därför vigdes hela påskaftonen till att arbeta med det yttre på huset. Roy gick loss på att spika lock och takbrädor, medans jag tog tag i att röja allt skräp som blåst omkring runt huset. Dessutom blev det en del målning. Långfredagen har vi dock varit arbetsfria, liksom idag då vi passat på att sova ut, grilla, glassa i solen och göra härlig jordgubbssmoothie. Vilken underbar vårvärme!!

Men imorgon fortsätter vi arbeta igen, då är det mestadels målning som gäller. Många lock finns kvar att måla...
I onsdags lade vi den slutgiltiga beställningen av vårt kök! Vi är riktigt nöjda, och vi lyckades till och med klämma in ett skafferi i slutet. Perfekt! Så nu väntar leverans den 29:e maj, om vi nu hunnit klart med resten av huset vill säga....

Så till sist vill jag bara bjuda på ett par dekorationstapeter som vi nu inhandlat! Jag såg dem i en blogg första gången, med hänvisning till en amerikansk webbutik. Turligt nog fanns de dock även i Sverige för ungefär halva priset...

Denna coola 'Love Birds' hamnar som dekor på en av väggarna i uterummet...


...och på kontorsväggen blir det en världskarta modell större!


GLAD PÅSK!

/ Mattias

Heltid

Mmm, det känns det som att jag har jobbat idag, även om jag bara varit hemma, och egentligen har jag ju inte gjort så mycket heller, men luften tar mer på en än vad man tror. Men lite har jag gjort, jag har ju faktiskt burit en massa spånskivor, vart behjälplig i centraldammsugarinstallation, målat och planerat logistik för forsättningen av vår byggnation. Badrummet kommer ju om ynka två veckor, så nu blir det till att rappa på här.

Men nästan halva övervåningen blev klar med spånskivorna idag.


Men så kom jag och störde med centraldammsugarinkopplingen. Patrik blev sådär glad! Så han tyckte att det var en fantastisk bra idé att lägga de uppepå spånskivorna. ;)


Själv fick jag i alla fall målat några stackars plankor idag. Var riktigt roligt att måla rött istället för mörkgrått för en gångs skull.


Måste bara dela med oss av vår vånda som närmat sig vårt hus. Igår började de nämligen hugga kalhygge precis utanför vårt hus. Å det känns sådär roligt. Detta är skogen på andra sidan vägen.


Detta är på vår sida, utsikt från vår balkong INNAN de började hugga.


Och såhär ser det ut just nu, verkar inte ta några träd närmre häråt, så då kändes det genast hyfsat okej igen. Bara vi slipper se några andra hus så...


Till sist vill jag dela med mig av ett ljuvligt vårtecken hos Villa Backlund idag.


Samma blomma cirka 9 timmar senare. Det gäller verkligen att ta tillvara på våren och njuta av varje ögonblick, för fort går det!


Ha en underbar tisdagkväll!
Kram Liza

Halvtidsrapport

Idag är jag hemma, så då får jag passa på att rapportera mitt på dagen. Och för mig lär det bli halvtidsrapport men byggarna är nog inte kvar många timmar till.

Idag har det börjat läggas spårade spånskivor på andra våning, där röris sen ska kunna lägga värmeslang. Skivorna läggs ut efter en ritning som golvvärmefirman har ritat.

Det blev en del mätande och funderande i början.


I fredags var rörläggaren här och drog alla rör till badrummet, och hjälp vad rör det krävs alltså.

Här ser ni bara en bråkdel av de.


Slänger även in en bild på våran centraldammsugare som måste sättas upp snart.


Hörs snart igen!
Kram Liza

Locket på!

I fantastisk vårsol och 20 härliga grader så fortsatte målningen av huset igår, samtidigt som Roy gav sig i kast med att börja spika upp locken på panelen. Så nu är halva övre delen av baksidan försedd med lock och målad två gånger! Så det är bara resten kvar... Målarhjälp fick vi återigen av Mia och David, där David stod för "expertis" på de högsta partierna och Mia med en rasande fart på lockmålningen.

Ett par bilder från gårdagens arbete, i väntan på att byggarna ska göra comeback här imorgon bitti efter en veckas frånvaro.

Nu är även den sista gaveln målad en första gång!


Längst upp till höger skymtar de första locken som satts upp.





/ Mattias

Beställt kök

Japp, nu är också det avklarat. Börjar kännas lite vemodigt, snart har vi ingenting kvar att beställa.
Men igår var vi i alla fall på Home i stan och beställde vårt kök. Det blir en slät valnötslucka med stilrena silvriga handtag. Vivarorna (som vi redan beställt på Media Markt) blir i rostfritt, så det kommer passa kanon med köket. Vi tänkte scanna in en bild på vår ritning över köket så får ni också titta. Så har ni något att se fram emot ;) Här har ni i alla fall ett smakprov på lyckan från Electrolux Home visningskök. Håll tillgodo!



Just nu är bara elektrikern här och jobbar, och så är pappa här och snickrar lite panel, men på måndag är byggarna tillbaka igen.

Ha det gott ute i vårvärmen!
Kram Liza

RSS 2.0