Solig lördag

Vårsolen steker underbart över Oryd just nu, men speciellt mycket jobb har det inte blivit idag. Bara städning faktiskt. Däremot blir det mer jobb nästa lördag...så det är skönt med en lugn helg dessförinnan :-)

Min bror är på besök över helgen, och har fått en egen guidad rundvandring i huset. Mest glad var han när han upptäckte skyddsrör som han har utvecklat på Uponor. Vilken lycka :-)

En liten bild från igår (fredag) när Patrik fixade loftet mellan husen.


Lördag 28 februari. Vi har kommit en bra bit den första månaden!


Det stora getingboet på loftet åkte nu ner för gott.


En nöjd husägare!


Johan tog en rundvandring i huset...


...men la mest uppmärksamhet på de skyddsrör som han utvecklat.




/ Mattias


Dagen då vädret förstörde allt

Återigen en morgon då sömnen förstörs... men vem är jag att klaga! Det är ju ändå för vår skull de jobbar!
De fortsätter jobbet med att vrida upp taket, men idag har dock vädrets makter inte varit på vår sida alls. Trist, för det blir en del extrajobb då.

Ymmigt snöfall kallar jag detta, jättestora snöflingor var det.


Jocke bär upp råspontsluckor till Patrik


Och här får Patrik riktigt visa hur lång han faktiskt kan bli.


Vill bara informera om att denna bilden INTE är samma som i söndags... Ja, det regnar alltså in igen!


En kort blogg från idag!
Kram Liza

Taket vrids!

Byggarna har fortsatt idag med att vrida upp taket på det gamla huset, så nu börjar det faktiskt se mer vettigt ut...! Enligt byggarna har arbetet med taket gått mycket bra såhär långt och det ska tydligen vara klart när denna vecka är slut.

I övrigt ser gården ut som ett riktigt bombnedslag just nu, med gamla brädor som ligger nervräkta över hela gräsmattan. Men så fort vi får tömt traktorskopan (som redan är full med skräp) så ska vi städa upp... Imorgon kommer det golvvärmegrejer hit till Villa Backlund, och om en vecka kommer alla 26 fönster!

Byggarna slet hårt med taket på morgonen. Här sett från framsidan.



/ Mattias


Fettisdagen

Idag är det fettisdagen och jag hade bakat semlor som jag bjöd byggarna på ute i solen. Även min bror Jan kom ner och fikade med oss.





Men lite hade de allt hunnit jobba innan, annars hade det bara blivit brödsmulor till fika. De satte även mig i arbete ett tag med att röja ur vinden. Där låg det massa lös isolering och några plankor.

Jan kikar fram och kollar hur det ser ut.


Kram Liza

God morgon!




Vaknade upp till en alldeles underbar soluppgång, men inte fullt så underbar musik. Byggarna hade nämligen börjat såga bort taket precis över vårt sovrum... med motorsåg!
Men det gjorde inte så mycket med tanke på vad de ska göra idag! De ska rikta taket på det gamla huset så att det äntligen blir en homogen huskropp. Idag ser det ju bara ut som att vi byggt ett hus bredvid det andra.

Det här är takstolarna på det gamla huset. Byggarna funderar på hur de ska göra.


Efter att de sågat en stund hörde jag massa svordomar ovanför mitt huvud. Då hade de upptäckt ett gigantiskt getingbo:


Här är balkongen som de gjorde färdigt igår.


Och röret som muraren murade ner i vår skorsten.


Och så här ser öppningen ner ut ifrån balkongen sett. I det här hålet kommer vårt gigantiska fönster sitta sen.


Ha en bra dag!
Kram Liza

Underbara söndag!

Vaknade 6:18 av drippdropp, drippdropp. Vad sjutton är det som händer?
Jo, det läckte bara lite grann vid alla våra småfönster i gamla huset. Där taket är bortrivet både inne och ute! Underbara väder! Vi tyckte ju igår att vädret varit på vår sida, men det kan man verkligen inte säga idag! Det gick ganska bra ända tills det nådde sängen. Tur man har vattensäng.

Alla våra handdukar gick åt till att torka upp den allt stigande vattenmassan


Så mitt i all planering för våra gäster var vi tvungna att klättra upp på taket och riva bort mer läckt och borsta bort snö. Men nu har det iallafall slutat droppa, och tur var väl det! Jag trodde verkligen jag skulle bli knäpp, så fruktansvärt enerverande. Mattias trodde att det användes som nån metod för att få brottslingar att avslöja sina brott... och det skulle inte förvåna mig. Testa nån gång så märker ni hur irriterande det är.

Vid ett kom så min familj för att grilla korv och titta på huset och framförallt taket. Och idag var det inte så bitande kallt och det var ju skönt när man inte får plats så många inne. Det var jättemysigt att ha de här, men tyvärr glömde vi att ta några bilder på de, så ni får istället på snögubben och ett hjärta som byggdes under tiden. Snögubben är dock rekonstruerad av oss senare då den föll ihop en gång tidigare.



Kram Liza

En snöig lördag

Ny arbetslördag i Villa Backlund, och denna gång var det takpannorna på resterande delen av gamla huset som skulle bort. Så vi har rivit pannor och läcktet därunder, skyfflat snö och satt upp plast för att skydda taket. Till veckan ska nämligen arbetet med att vinkla upp det gamla taket mot det nya inledas! Stomresningen är faktiskt så gott som klar, så när taket är uppvridet så börjar snickarna på insidan.

På eftermiddagen började det snöa allt mer, för att sedan gå över i snöstorm. Det har varit ovanligt mycket snö i vinter, men det har bara varit bra för bygget. Det gör att träet i stommen torkar snabbare, och det blir inte så lerigt överallt. Så egentligen har vi haft väldigt tur... Förra vintern vid den här tiden regnade det varje dag!

Taket på nya delen är nu på, så i fredags ordnade vi lite taklagsfest för våra byggare. Och dom fick vad dom önskat - smörgåstårta! Som tur var blev det en liten bit över till oss också... :-) Idag har vi satt ihop en fin liten taklagskrans, och imorgon blir det taklagsfest med Lizas familj.

Liza in action!


Roys hjullastare är en oumbärlig hjälp för att frakta bort allt skräp som blir!


Roy balanserar på balkongtaket.


Taklagskransen är på plats på Villa Backlund!


Såhär ser övervåningen ut just nu, där det ska bli allrum vad det lider. Den stora öppningen blir husets största fönster!


Här ska det bli sovrum!


Här blir det så småningom ett badrum och ett pysselrum till Liza.


21 februari i Villa Backlund!



Kram Liza och Mattias


Vet inte nå't

Tänkte bara skriva ett litet inlägg för att visa att vi lever. Just nu är det verkligen MASSA beslut på samma gång, så vi hänger inte riktigt med så mycket i själva bygget! Sitter mest inne och beslutar olika saker.

Men nu har vi i alla fall bestämt golv. Tänkte lägga ut bilder på de här, men jag hittade inte rätt golv på Tarketts hemsida, så det gick inte. Det blir i alla fall ett vitt askgolv 3-stav 14 mm, väldigt livfullt exemplar, som vi kommer att ha i den största delen av huset. I rummen blir det valnöt 3-stav 8,5 mm. För er som ville veta!

Vi har också sökt olika offerter på vitvaror, och återigen det här: KOLLA MED FLERA OLIKA. Det är helt otroligt, vi har fått 5000.- rabatt på ett ställe som vi knappt tänkte kolla pris hos. Jag avskyr att hålla på och kolla runt överallt, men som tur är har jag en underbar man som är duktig på det.

Idag har de börjat få upp inneväggar på övervåningen. Skithäftigt! Får lägga ut en bild i morgon när det är lite ljusare ute så att det blir bra bilder.

Och i morgon blir det taklagsfest för byggarna, då får de en smaskig smörgåstårta som jag verkligen inte hoppas att de äter upp, för fatta vad sugen jag är på den nu när den står i kylen.

Ha det gott!
Kram Liza 

-16,9 grader

Det har det varit häruppe i natt, så våra golvvärmerör som vi satte värme på igår hade frusit. Inte bra! Det blev Jockes första uppgift idag när han kom hit. Nu verkar det ha tinat upp iallafall och konstigt vore väl annars, ett sånt välisolerat paket det är nu.

Det har satts upp gipsskivor på övervåningen idag, och spikats tak, så nu är det snart tätt in, då kan det snöa och regna hur mycket det vill. Och vi kan ju snart flytta in, för värme har vi ju och allting! ;) Nästan varmare än här inne faktiskt.

Praktikanten spikar gips


Och råspont täcks över hela taket av Jocke och Patrik


Trot eller ej, men idag är det Patrik som vinner höjdtävlingen då han får klättra upp på taket och spika.

Just nu läggs det takpapp på hela taket, men dit vågar inte jag mig upp och ta någon bild, så det får jag försöka få Mattias att göra när han kommer hem. Med andra ord, det kommer inte bli någon bild därifrån.


Ha det bra!
Kram Liza


Folktätt

Idag har det varit riktig folksamling härute. Dels har byggarna en praktikant denna vecka, och dels var rörläggaren Stenberg här för att fixa lite grejer inför påkopplingen av golvvärmen. Utöver detta kom två personer från Perssons Byggcentrum hit för att fika och titta på bygget, så det var riktigt folktätt här en stund på förmiddagen...kaffenotan kommer nog bli hög innan detta bygget är klart ;-)

Stomresningen fortsätter för fullt, byggarna sliter med övervåningen och denna vecka ska takstolarna komma på plats. Så snart är det dags för taklagsfest!

Fler bilder kommer imorgon, men så länge får ni "njuta" av bilder på dagens besökare :-)

Snickarpraktikantens första dag


Perssons-arbetarna tar fikapaus i Villa Backlund



/ Mattias

En lördag i solen

Idag är det ledig dag i Villa Backlund, då det är Alla hjärtans dag och allt. Vi har egentligen lite röjningsjobb utanför huset, och vi behöver sätta upp lite ställning till, men vi behöver ha en kärra eller traktorskopa och vi har ingen tillgänglig idag. Så därför får vi troligen vika söndagen åt det.

Idag har vi i alla fall varit upp på övervåningen och "tjuvkikat" lite på hur det blir. Det ser riktigt lovande ut!

Hålet i golvet blir öppningen som vi kommer ha mellan över- och undervåningen, där man ser rakt ner till finentrén.


Utsikt från det som ska bli en balkong!



Cindy blev alldeles förtvivlad när jag stod uppe på balkongen, hon ville också upp...


...så hon tog sats upp för bjälken och lyckades på något sätt ta sig upp tre meter!


Sedan gick hon och inspekterade övervåningen av huset...


...men behövde lite assistans av Liza för att ta sig ner igen.



Det var allt för idag. Nu ska vi åka till Göteborg och fira Alla hjärtans dag med en riktig helkväll!

kram Mattias

Då och nu

Idag är det ganska lungt här på Villa Backlund. Patrik har precis varit inne och ätit sin lunch efter 1 1/2 timme arbetad. Jocke är ledig för att vara med familjen den sista sportlovsdagen. Patrik skulle gå lite tidigare också. Jag ska nog också bli egen företagare, kunna göra precis som man vill.

Igår var jag och Mattias och tittade på golv, och nu är vi nog faktiskt närmare ett beslut än någonsin. Vi ska bara kolla upp lite priser så... Och det är skönt, för det har verkligen varit ett stort tankemoment i några veckor nu. Jag har till och med stått på jobbet och funderat på golv. Så det ska bli ruskigt skönt att det ska bli beslutat och klart! Då har vi ju bara hundra andra grejer kvar sen...

Idag ser det mer ut som att vi bygger ett segel än ett hus. Och vi funderar på vad grannarna tänker. För just nu har vi bara byggt ett hus bredvid det gamla, och inte börjat rikta upp det gamla taket än.



Så till sist tänkte jag publicera en liten då och nu bild så att ni ser förändringen.

Sommaren -08


Och nu... lite snö senare


Ha det gott ute i stugorna!
Kram Liza

Vi har kommit upp oss!

Idag har jag jobbat... inte på Statoil alltså utan hemma! Jag har slängt av alla takpannor på ena sidan taket. Jobbigare än vad man trodde! Sen har jag ju tjatat med våra byggare också! När jag frågade om de kunde ta med lite vatten upp till mig efter deras lunchrast, frågade de om jag trodde att det var något hotell? Och jag som bakar kakor och kokar kaffe och grejar och donar till dem... Så när Jocke kom tillbaks med vattnet undrade jag om han ville ha dricks!

Så här såg det ut när jag borstat av all snö från taket!


Sen tog jag en liten vilopaus (några stycken faktiskt) och fotade utsikten


Och så här såg det ut efter att jag rensat bort några takpannor


Patrik kom inte lika högt upp... Chicken!


Men han satte upp hela denna väggen ändå


Men fick hjälp av Jocke på det högsta. Så han vann höjdtävlingen idag!


Sov gott!
Kram Liza

Hål i taket och tidningsartikel

Stomresningen fortsätter för fulla muggar i ett snöigt Lunneberg, och igår när vi kom hem hade byggarna till och med gjort hål i taket i vårat vardagsrum. Ser inte så jätteskoj ut just nu, men det är ju trots allt bara tillfälligt.
Stommen börjar komma upp bra nu, och idag var första dagen när de började bygga på andra våningen! Så nu börjar man se hur högt detta spektakel kommer att bli. Jag var upp på en stege efter jobbet och tjuvkikade på andra våningen, och man ser nu hur takets lutning kommer bli. Men det var för mörkt för bra bilder, så det får bli en cliffhanger till nästa gång!

Idag har vi fixat alla sista papper med banken också, så nu kan vi börja betala våra allt högre räkningsbuntar. Det är inte direkt gratis att bygga...!!

Idag blir vårat hus dessutom "kändis", då Alingsås Kuriren har en sida med bilder från bygget. Tanken är man ska kunna följa bygget, så nu visas de första bilderna från bygget och resterande del visas framåt vårkanten. Jag har ju en viss koppling till Alingsås Kuriren, och det är naturligtvis därför detta reportage kom med, men det är faktiskt inte min idé utan min chefs. Vi har funderat ett tag på att följa ett husbygge, och detta var ju det enklaste sättet. På sidan 22 i veckan Kuriren finns reportaget.
För dig som inte får denna eminenta tidning i brevlådan, så kan du läsa den på www.alingsaskuriren.se


Det ser inte sådär jätteinbjudande ut hos oss just nu, sedan de tog hål i taket!


Första våningens takbjälkar börjar komma på plats!


Och idag har bjälkarna till andra våningen också börjat komma upp. Högt blir det!


Här är högsta punkten på huset.


Nya bjälkar har satts upp där vi rev ner ytterfodret. Vid fönstren (där det saknas bjälkar) blir öppningen mellan gamla och nya huset.


Byggarna är inte så glada över snön, men det är denna lilla tjej!






/ Mattias


Drömmen om byggarna

Idag har de tydligen sovmorgon igen. Klockan är nio och inga byggare har anlänt. Men då har jag iaf fått en god natts sömn efter att ha stängt klockan tolv igår. Eller god sömn var kanske att överdriva, jag har drömt om huset i natt. Byggarna var inga trovärdiga byggare. Folk kom fram till mig på stan och sa att de hade blivit lurade av de, att vi skulle akta oss. Men det struntade vi i och lät de fortsätta bygga. Huset blev inte riktigt som vi tänkt oss dock, och byggarna lyste med sin frånvaro. Bl.a. hade de byggt upp en vägg mitt i huset som var lite i vägen, och så hade de satt en avloppsbrunn till toaletten mitt i köket. Kökets avloppsbrunn var mitt framför en dörr. Låter jättebra va?

Nu hör jag att de har börjat greja därute, och det bästa är att det är vi själva som satt golvbrunnarna, och jag VET att det inte sitter nån i köket!

Kram Liza

Vilket tacksamt arbete...

 Vid gårdagens arbete revs en telefonkabel av,  och därav blev det ingen blogg från gårdagens arbete. Men efter att kabeln nu lagats så kan vi blogga igen...

Lördag betyder arbetsdag numer, så vid 9 på morgonen drog arbetspasset igång och var slut fram emot 16:30. En del av mitt arbete under dagen var att sopa undan vattnet som samlats uppe på betongen, för att få det att rinna ner i golvbrunnarna. Detta efter ett snöfall i fredags, varefter snön har smält. Så jag sopade och sopade, och fick till slut bort vattnet. Men tacksamt nog så vräkte snön ner igen senare på kvällen så nu är det ännu mer snö ute på grunden!! Suck...

I övrigt rev jag och Roy bort fodret på baksidan av huset. Fodret är ganska nytt (vi fodrade om huset för ca 2,5 år sen), så vi försöker ta till vara så mycket som möjligt av fodret för att kunna använda det igen. Vi rev även ner ett par av de yttersta lagren av takpannor, och träet därunder. Det var ingen vackrare syn, så vi får troligen lägga nytt trä under taket när väl det arbetet ska utföras längre fram.

Imorgon fortsätter stomresningen. Håll till godo så länge med lite bilder från helgen!

Roy såg till att fodret runt baksidan togs bort...


...och snart såg huset helt annorlunda ut!


Mycket skräp blir det!


Träfodret sparades för att användas igen.


Roy rev ner de yttersta två lagren av takpannor.


Såhär ser det ut just nu från ena kortsidan...


...och såhär från den andra.


Långsidan på den nya delen. Ramen för dörren ska ge plats åt en dörr till tvättstugan, de två fönstren är placerade i det nedre sovrummet respektive kontoret.



/ Mattias

Idag händer det grejer

Massa väggar sätts upp, och äntligen kan man börja känna in rummen lite grann. Jätteskoj att äntligen få se rätt storlek på de. Allting kändes ungefär som jag väntat mig förutom tvättstugan som kändes lite liten. Men varför ska den vara stor?

Så här kommer lite bilder.

Här kommer finentrén vara, med två sidoluft vid sidorna.


Kontoret till vänster om ingången, med utgång till uterummet


Fönster mot baksidan. Två likadana från kontor och sovrum.


Sovrum, vägg i vägg med kontoret, och bortom rören blir det tvättstuga.


Den "lilla" tvättstugan


Just nu håller de på å snickrar på uterummet.


Och till sist en översiktsbild på huset, som det ser ut just nu.


Håll till godo!
Kram Liza

God morgon!

Igår när jag kom hem såg det ut såhär.



Sen kom det lite snö och en arbetare till, så nu ser det ut såhär:



Å det bara efter två timmar arbetade. Jag blev riktigt chockad när jag kom ut och såg att de redan fått upp den bärande mittväggen i det nya, riktigt häftigt! Men nu när Patrik är här så blir ju huset färdigt idag (tror Mattias i alla fall).

Å såhär mycket snö blev det här ute efter snöstormen



Ha en bra dag!
Kram Liza

Just nu!

Just nu ser det ut såhär utanför. Jocke har satt upp kortsidan ner mot åkern idag, och därmed är den första rundan bjälklager klart.






Fatta vad högt byggställningen står... Jag blir rädd bara jag ser det.


Själv sitter jag inne och kollar på golv. Det är det jag gör hela tiden just nu känns det som. Golv å golv å golv å golv.
Nu hinner jag inte blogga mer, måste gå å kolla på golv...

Kram Liza

Drabbad av sjukdom

Japp, så började den här veckan. Patrik kom in på jobbet i morse som ett ufo, och hade två koter som låg fel i ryggen, så han skulle åka iväg till läkaren och kunde inte jobba idag. Så Jocke har varit ute själv idag och fortsatt på stommen.

Så här såg det ut i dagsläget.


Själv har jag idag varit och kollat på golv idag igen, och (kanske) fått lite mer kött på benen. Vi måste iaf lägga ett massivt trägolv som är minst 22 mm tjockt.
I kväll var vi också ute hos "Stefans inredningssnickeri" och kollade på trappa, å den kommer bli så snygg. Trappsteg i valnöt och även lite vitlaserad ask som inslag. Den kommer bli riktigt häftig alltså.

Ha det bra!
Kram Liza

Tillbaka där det startade

Okej, rubriken ljuger kanske lite, för det var inte här som den första tanken på ett nytt hus föddes. Men däremot har Husknuten i Göteborg varit en stor hjälp på vägen i allt planerande. Området har (för er som inte vet det) ett 20-tal visningshus (eller är det ännu fler?) från ett antal olika hustillverkare. Således ett ypperligt ställe att gå runt och samla ihop idéer på!

Redan vid vårt första besök på Husknuten blev både jag och Liza förälskade i Myresjöhus "Kornett", ett fantastiskt fint hus. Vid andra besöket blev vi ännu mer förälskade i det, men bestämde oss för att "sno" några detaljer från huset till vårt eget projekt. Faktum är att vår arkitekt faktiskt föreslog att vi skulle köpa ett Kornett direkt, eftersom det enda vi pratade om var det huset! :-) Kornett är ett jättefint hus, men det finns också saker som vi inte var helt nöjda med...alltså är det lättast att sno det bästa och bygga ett eget ;-)
http://www.myresjohus.se/Vara-hus/15-planshus/Villa-Kornett.aspx kika gärna in och titta lite på vårt "första" drömhus.

När vi sedan i höstas gick i valet och kvalet mellan att bygga eller inte bygga eget hus, så åkte vi till Husknuten igen för att insupa inspiration. Och det var nog den dagen som vi verkligen bestämde oss för att bygga ut vårt befintliga hus, istället för att flytta. Vi gick runt i husen och samlade ihop en hel drös idéer som vi sedan hade med när vi gav instruktioner till arkitekten om hur vi ville att vårt hus skulle se ut.

Idag var vi tillbaka på Husknuten igen, men denna gång för att tjuvkika lite på golv och vägg. Vi måste snart bestämma vilka golv vi ska ha i huset nämligen, och det är inte det lättaste... Dagens besök gav väl kanske inte så jättemycket då alla hus hade nästintill samma golv, men det är ändå aldrig roligt att gå och titta i de olika husen.

Vi hann även med besök på Kakeldax, Silvan, K-Rauta, Nordsjö Idé och Design samt Ikea, men så mycket klokare blev vi inte av det heller... Men vi jagar vidare! Vi har lite golvkataloger hemma som börjar bli nötta i kanterna av allt tittande i de. Men det är så himla svårt att veta vad man ska välja för golvleverantör. De har ju ändå hyfsat lika golv sig emellan, men olika kvaliteter har jag förstått. Mamma tycker absolut INTE att vi ska välja Tarkett, för det är tydligen väldigt kallt, men vi har ju golvvärme, så det borde inte vara några problem. För det är väl egentligen Tarkett det lutar åt. Vi får åka till Perssons i morgon och kolla så att vi får lite svar på våra frågor...

Vi har i alla fall tänkt ett ljust vitlaserat trägolv i alla öppna delar, typ asp eller lönn. Vi kan nämligen inte ha några laminatgolv om vi inte ska köpa en jättedyr spårad spånskiva att lägga golvvärmen i. På betongplattan är det inga problem, men i resten av huset får vi hålla oss till trägolv.

Vet ni något som är värt att veta om golv får ni gärna skicka en liten käck kommentar...!

Kram Liza och Mattias

RSS 2.0