Gott nytt år!



Gott nytt år vänner!
Vårat kunde knappast börjat bättre med husbygget!





Inget avlopp...

Idag när vi kom hem från jobbet hade vi inget avlopp. Det grävdes ner nya rör. Men jag, Liza, som inte är så smart, ställde mig för att laga mat och använde diskhon en del, till slut komma pappa in och sa att jag blötte ner honom totalt... Oops, så det kan gå ;)

De gamla rören ligger uppslängda vid sidan, och så har vi nya fina fräscha rör i jorden.


Kram Liza och Mattias

Några tankar på kvällen...

Roy har kört grus som en galning här fram och tillbaka hela kvällen, men nu har han gett upp för dagen och lugnet råder i huset :-)

Satt precis och reflekterade över en sak, nämligen hur viktigt det är att kolla runt på olika företag efter priser. Vi har redan från början kollat upp ett par alternativ för varje sak, vilket gjort att vi sållat bort såväl en arkitekt som ett byggföretag och en bank. Alla dessa har på något sätt varit "motsträviga" mot det vi vill, och därför har vi valt att leta oss vidare. Resultatet har istället blivit att vi hittat kontakter som känns precis rätt för oss! Man ska inte bara ta första bästa.
Det gäller förstås även när man beställer material... Bara på isoleringen till grunden har vi sparat 8000 kr idag på att kolla med flera företag. Och de badrumsartiklar som vi tittat på finns idag till 20 procent lägre pris, vilket gör en sisådär 10 000 kr, så man ska inte heller ha för bråttom. Ni förstår att det är ganska lurigt :-)

Kom också på att vi inte berättat något om insidan. Ni som sett hur vi bor nu, vet att vi bara har ett litet sovrum, ett kontor, ett kök, ett vardagsrum och en liten, liten toalett. I denna del ska vi nu slå ut lite väggar och få ett större kök, medan kontoret och toaletten blir kvar. Sovrummet slår vi ut några väggar till och skapar istället ett rum för Lizas flygel (se bilden i inlägget nedan, skissen längst ner till vänster vid de två fönstren i bredd). I den "gamla" delen blir det också en matplats.

I den nya delen skapar vi i bottenvåningen en grov entré, en finentré, en tvättstuga, ett kontor, ett sovrum och så blir det en lite plats för en soffgrupp också. Två små trappsteg ner kommer det bli från det gamla huset till det nya, ni kommer förstå det bättre sen :)
På övervåningen får vi ett stort sovrum med klädkammare, en större toalett, ett sovrum och ytterligare ett "allrum". Dessutom blir det en liten vrå för förvaring. Och så får vi ett uterum med en balkong ovanpå. Exakta kvadraten kan jag inte i huvudet, men cirkus någonstans runt 200!

Imorgon ska vi åka och titta på lite kök och badrum, men nu är det sova som gäller.

Kram från Mattias

Så här blir det...

God afton!

Kom på att ni inte har fått se någon bild på hur huset väntas se ut när det är klart, så varsågoda...



Kram Liza och Mattias

Just nu pågår sprängning på Villa Backlund

I skrivande stund sprängs berg bort för fulla muggar. Det var lite för högt på två ställen för att kunna lägga 30 cm isolering under grunden. Hittills har det skjutits 6 skott och DÄR kom just ett till ja. Det var en rejäl en, men mina värsta farhågor har ännu inte besannats... att fönstren skjuts ut!

Idag kan man verkligen snacka om att det är ISkallt ute


Innan pappa kunde börja var det lite renovering av den "lilla" borrmaskinen


Här borras det för att kunna lägga i sprängladdningar


Första skotten tog en liten bit


Brorsan var här och hjälpte till en stund


Bortkörning av berg


Detta var en liten snabblogg från mig Liza. Kramar

Gräsmattan har försvunnit...

Igår började grävarbetet på allvar. Då kom Lizas pappa hit med sin grävmaskin och massakrerade våran fina gräsmatta, som vi äntligen fått så fin efter mycket slit i sommar. Men, men vad gör man inte... Medan Roy (Lizas pappa) grävde, så klättrade Mattias runt på taket till brokvisten för att lossa det. Mitt när jag satt uppe på taket, så lyckades Roy slå emot med grävskopan rakt på brokvisten. Om man säger så, så svajade det till en hel del... Taket trycktes ihop och trappan vecklade ihop sig, men jag lyckades i alla fall undvika att ramla ner.
Den fina brokvisten, som Roy byggde för ett par år sedan till oss, är nu helt nedmonterad och vi har därför fått flytta vår ingång till framsidan istället. Går man ut på baksidan nu så faller man ner en meter.... Vilket dock inte hindrar vår katt att hoppa ut där ;) Man börjar redan känna av att det kommer bli lite rörigt i några månaders tid, även om detta bara är början.

Här har taket försvunnit, och Mattias står helskinnad på marken igen.


Efter några timmars grävande var det mesta av markarbetet gjort. Dessutom verkar de bergsknölar som sticker upp lite här och var inte utgöra något problem, så vi slipper troligen spränga. Däremot kanske det blir lite mindre isolering på ett par ställen. Nu ska det bara fyllas ut med en del grus som en bädd för grunden, och sedan ska det förhoppningsvis gjutas nästa vecka.

Grävning pågår









Från Ljusdal fick vi också med oss 360 meter golvvärmerör, som vi fått tag på tack vare min bror som jobbar på ett golvvärmeföretag. 360 meter kan låta mycket, men det räcker faktiskt bara till nedervåningen... Resterande som går åt till övervåningen ska vi hämta vid ett senare tillfälle. Vi har valt golvvärme som värmekälla i hela huset, efter rekommendation från min bror, då det ska vara mer energieffektivt, och vi får en jämnare värmespridning. Därför kommer vi skippa att ha radiatorer (slippa damm bakom element...), och kör istället på golvvärme i samtliga rum. Det ska bli skönt!

360 meter golvvärmerör...



Kramar Liza och Mattias med Mattias vid pennan.

Lördag!

På lördag börjar pappa med markarbetet till grunden. Jag jobbar så jag slipper hjälpa till, men Mattias är hemma så han blir så illa tvungen att passa upp på pappa. Rätt åt han.;)
På söndag funderar vi på att åka iväg till mio och kolla på ett köksbord som var på rabatt i mellandagarna. Vi har kollat på det länge, så det kanske blir att vi slår till på det. Får förvara det i garaget så länge. Det är kanon att ha många avställningsytor medan man bygger. Vi har både garage och gästrum.

I morgon beger vi oss hemåt från Ljusdal. Ska bli så roligt att få se bara det lilla som har hänt hittills. Bilder utlovas både på vägen och från lördagens bravader.

Ha en fortsatt fin julledighet (ni som får det) Kram Liza och Mattias.

Arbetet har börjat!

Idag har vi fått indikationer hemifrån om att arbetet är i full gång! Pappa har börjat med en väg fram, så vi kommer runt huset med allt som ska dit! Pappa älskar att göra vägar, så han är helt lyrisk över detta faktum att få göra en till oss. Ibland tror man nästan att den är viktigare än huset.

Vi har även fått godkännande av brorsan att gräva ner en kabel på hans åker till jordvärme. Det har varit ett stort bekymmer för oss, men nu är det bestämt, vår värmekälla blir jordvärme.

God Jul önskar vi er alla där ute i stugorna!

Kram Liza och Mattias.

Första spadtaget!

I lördags tog vi då första spadtaget till vårt nya hus. Klockan 9 hade vi bjudit upp mamma och pappa så att det blev formellt. Spaden sattes i jorden av Liza med Cindy (vår katt) i famn. Bilder läggs upp senare. Bilbo (mammas katt) var också med och övervakade så att allt gick rätt till.
Sedan satte vi oss i bilen och åkte till Ljusdal. Därför blir det nu inte så mycket bloggande i veckan, vi får ta igen det senare! Hoppas ni inte tröttnar på oss!

Här tas det historiska första spadtaget...





Kram Liza och Mattias

Välkommen till Villa Backlund!

I snart tre års tid har vi bott på 60 kvadrat en bit utanför Alingsås. Helt okej, visst, men vi har saknat diskmaskin, ett riktigt matbord, en större toalett, och en större och bredare säng. Vi har helt enkelt bott lite för trångt. Så... vi har haft två alternativ. Bygga ut det befintliga huset, eller leta oss vidare till ett annat hus. Vi har kollat på båda alternativ, och snart upptäckte vi en sak. Vi är väldigt kräsna. Vi hittade inget gammalt hus som passade oss, alltid fanns det någon liten detalj att klaga på. 

Då återstod ju bara en sak; att bygga ett hus på vårt sätt, precis som vi själva ville ha det. Vårt eget drömhus. Vi gav idéerna till en arkitekt som ritade ihop det hela till vettiga ritningar, och nu några månader senare står vi här. Imorgon tar vi första spadtaget till vårt framtida boende, vårt hus som är VI ända in i minsta bjälklag. Vi kallar det helt enkelt för Villa Backlund.



Välkommen att följa bygget på denna blogg! Första spadtaget tas på lördag, sedan följer markarbete och grundarbete, och i januari kommer byggaren. Innan maj månad ska förhoppningsvis vårt nya hus stå färdigt!

Här nedanför kan du se hur huset ser ut idag. Det ser nog rätt annorlunda ut inom några månader!



















kram från Liza & Mattias

RSS 2.0